Vädret ställer stora krav

Inventerare på fjället

Inventerare på fjället

Fältarbetet är nu i full gång, från Helags i söder till Sitas i norr. I Helagsfjällen startade arbetet redan för två veckor sedan och de första inventerarna är redan färdiga. Vädret har ställt stora krav på oss med vindstilla och värmebölja första veckan, vilket har lett till sönderbrända nackar och näsor. Trots värmen var man dock tvungen att vara fullt påklädd för att inte helt ätas upp av myggen – vilka uppskattade värmen!

Vecka två innebar ett tydligt väderomslag med kallare väder, i vissa delar av Helagsfjällen kom det 2.5 decimeter snö vilket gjorde att inventeringsarbetet låg stilla ett par dagar. Snö på sommaren innebär nästan alltid att man fryser rejält. Trots bra kläder, kryper den fuktiga kalla luften i samband med snö in på kroppen på ett helt annat sätt än på vintern.

Fjällrävarna verkar dock inte bry sig om lite snö och hittills har 13 fjällrävskullar bekräftats i Helagsfjällen. Siffran kan dock komma att öka ytterligare. Det verkar fortfarande finnas lämmel och sork i området, men inte så mycket som tidigare under våren då det sprang lämmel överallt. I övrigt har jorduggla, fjällab, fjällvråk och falkar varit dagliga besökare runt tältet. Ett fältpar fick dessutom möta järv på nära håll!

Fjällräv i Helagsfjällen

Fjällräv i Helagsfjällen

För egen del har jag uteslutande arbetat med att fånga fjällrävsvalpar för att samla DNA-prover samt att märka dem med öronmärken för att kunna följa dem senare. Fångsten sker genom att man placerar fångstburar agnade med kött eller fisk (surströmming är en favorit), i anslutning till fjällrävslyan. När en valp går in slår buren igen och vi kan sedan genast hantera räven. Hela märkningen är över på några få minuter. Märkningen kräver dock att man har ständig övervakning över burarna så att valparna inte skall behöva vistas i fångenskap längre än absolut nödvändigt. Detta innebär att man är vaken nästan hela nätterna, när valparna är mesta aktiva, vilket gör att både kropp och sinne börjar protestera efter två veckors märkning.

Jag har nu lämnat Helagsfjällen för att starta igång inventering och märkning i Borgafjäll på gränsen mellan Jämtland och Västerbottens län. Redan under helgen har vi där konstaterat fem föryngringar, men mycket är kvar att inventera! Inventeringen och märkningen planeras hålla på till första veckan i augusti. Märkningen startar ikväll (14/7). I Ammarnäs tjuvstartade inventeringarna förra veckan med ett par snabbinventerare, några resultat är dock ännu inte rapporterade. Rapporter från Norrbotten har ännu inte heller hunnit komma in.

Väl möt på fjället!

Tomas Meijer, Projekt fjällräv
Ljungdalen, Härjedalen

Advertisements

One Response to Vädret ställer stora krav

  1. Per says:

    Hej!
    Jag såg inslaget på Aktuellt igår där Anders Angerbjörn varnade för att vindkraftverk kan påverka fjällrävarna. Vet du om det finns planer på att etablera vindkraftverk på någon av de platser ni nu gör inventeringar på?

    Per

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: