Fjällräv, rovfåglar och deras byten

Sandfärgad fjällrävsvalp

Sandfärgad fjällrävsvalp

Under de tre veckor som förflutit sedan förra rapporten har fjällrävsinventeringen rullat på i hela fjällkedjan och börjar nu avslutas. Trots att smågnagarna minskat i densitet och det toppår som var förutspått för lämmlarna uteblivit slår antalet fjällrävskullar alla rekord.

Totalt har vi hittat 34 fjällrävskullar i den svenska fjällkedjan med över 200 födda valpar. Flest kullar är födda i Helagsfjällen (Härjedalen/Jämtland) och i Borgafjällen (Jämtland/Västerbotten) med 15 kullar vardera. De övriga fyra fjällrävskullarna är spridda i Vindelfjällen (1), Arjeplogsfjällen (2) samt i Padjelanta (1) vilka tillsammans utgör mer än halva den svenska fjällkedjan.

För egen del har jag tillbringat de senaste veckorna i Borgafjäll med lyinventering samt märkning av fjällrävsvalpar. Totalt har vi varit 7 personer som arbetat i området, 3 med märkning och restrerande med lyinventering och inventering av bytesdjur. Arbetet har förflutit mycket bra med få problem och inga skador. Vädret har dock varit prövande på många sätt! Tredje veckan i juli när inventeringarna startade i Borgafjäll inledes med blåsigt, kallt och regnigt väder vilket helt klart var mycket påfrestande för flera av inventerarna. De som inventerade bytesdjur hade dessutom tunga startpackningar i det blöta vädret vilket prövade på både kropp och sinne (kanske framför allt sinne!). För egen del stortrivdes jag första veckan då jag fungerar som bäst i temperaturer strax ovan nollstrecket, för flera av de andra inventerarna innebar det att de frös mycket.

Väderfront

Väderfront

Vädret slog dock om och vi fick samma högtrycksbetonande väder som i övriga Sverige. Detta ledde till gladare inventerare och allt förflöt lätt och smidigt. Värme på fjället är dock ett större gissel än kyla på fjället (åtminstone för mig), med temperaturer som närmar sig 30-gradersstrecket är det mycket plågsamt att vandra och att bara vara på fjället. Ingen skugga finns att tillgå och i tältet är det för varmt att kunna vistas. Till och med fjällrävarna verkade tycka att det var för varmt, de stannade inne i sina svala lyor under hela dagarna för att ibland komma ut med hängande tunga för att vädra sig lite. Sista veckan har dock närmast varit perfekt med svalare temperaturer och mer skuggande moln!

Tomas Meijer, doktorand
Zoologiska institutionen, Stockholms Universitet
Projekt fjällräv

Advertisements

5 Responses to Fjällräv, rovfåglar och deras byten

 1. Lars Bergius says:

  Hej!
  Ingår Stekkenjokk-området i ert inventeringsområde Borgafjällen?

  Mvh
  Lars

 2. Kerstin Lidén says:

  Hej!
  För inventering av fjällräv så ingår Stenkenjokk men inte i det arkeologiska arktiska projektet.

  Mvh
  Kerstin

 3. Lars Bergius says:

  Vet ni vad det beror på att det är så många fjällrävar i den södra delen av fjällkedjan jämfört med den norra?
  Jag har stuga i Saxnäs så jag har sett att det betalas ut skottpengar på på rödräv.
  Kan det ha så stor betydelse?

 4. Kerstin Lidén says:

  Svaret på den frågan är 8 års forskning i fjällrävsprojektet och bör besvaras av Anders Angerbjörn som just nu är i Norge.
  Men annars så är stödutfordring och jakt på rödräv väldigt viktiga orsaker till skillnaderna mellan södra och norra fjällkedjan. Gå in på SR’s hemsida och lyssna på ett inslag i vetenskapsradion idag där Anders Angerbjörn berättar precis detta.

  Med vänlig hälsning
  Kerstin Lidén

 5. Lars Bergius says:

  Tack för snabba svar!
  Jag ska lyssna på inslaget på SR’s hemsida.

  Med vänlig hälsning
  Lars Bergius

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: