Arktiska Sverige: Fjällräv, rovfåglar och deras byten

Tältplats med slätmark och vacker utsikt.

Tältplats med slätmark och vacker utsikt. Foto:Tomas Meijer

Det börjar nu kännas i både kropp och knopp att fältsäsongen pågått sedan slutet av juni endast med ett semesteravbrott i början av augusti. Hösten har gjort sitt definitiva intåg med härliga färger men också med betydligt kallare temperaturer och mörka kvällar. Detta har blivit extra tydligt de senaste två veckorna som jag arbetat i Borgafjällen, både inventeringsmässigt och i anstränganingsgrad för kroppen.

Valparna som fortfarande är kvar på lyorna har börjat gå över till nattaktivitet och kommer oftast ut på lyan först vid halvåtta-tiden på kvällen, en timme senare är det nästan mörkt och observationer av öronmärken blir svårt. Det går dock att fortsätta fånga rävar med hjälp av en stark ficklampa så man fortsätter kontinuerligt att titta efter fångst. Observationerna kan sedan åter starta vid 04:30 då rävarna ofta är aktiva och ljuset återvänder. Temperaturer runt nollan sätter fart på energiförbränningen i kroppen och i kombination med dagliga vandringar är det svårt att ersätta energin med de frystorkade rätter som jag bär med mig.

De sena kvällarna och tidiga morgnarna i kombination med viss energibrist har gjort att jag fått jobba hårt på disciplinen och ständigt ställa väckarklockor för att inte sova bort bra timmar med observationer. Arbetet har dock förflutit väldigt bra och jag har återbesökt och observerat räv vid 11 av 14 lyor som under sommaren varit bebodda. Valpöverlevnaden varierar dock stort mellan lyorna där vissa lyor drabbats hårt av valpdödlighet. En orsak kan vara att kungsörn ätit upp många valpar. Har vid ett tillfälle fått observera en attack från örn där dock valpen med en hårsmån klarade sig ner i lyan. Men den största faktorn är troligen den dåliga tillgången på födan, vid lyor där ingen utfodring förkommit har i princip alla valpar försvunnit.

En annan stor förändring har varit att jag börjat observera vuxna rävar igen. Efter att tiken slutar ge di i början av juli observerar man sällan vuxna rävar vid lyan då de nästan ständigt är ute på jakt och endast återvänder korta perioder för att lämna byten. Men efter den 3 september har jag observerat vuxna på nästan alla lyor som jag besökt. Fångade även en vuxen hane som var bland de största som fångats. Denna hane vägde 4,7kg vilket är att jämföra mot normal vikten på mellan 3,5- 4,2 kg. Valparna väger nu mellan 2,1-2,9 kg.

Tomas Meijer

Valp som börjat byta till vinterpäls. Foto: Tomas Meijer

Valparna börjar nu också byta sin sommarpäls mot vinterpälsen, rävarna börjar därför nu lysa vita mot de än så länge frodigt gröna lyorna. Fördelen är dock att de blir lättare att se och räkna även när mörkret faller på.

De blå rävarna är dock betydligt svårare att se i mörker, då de nu är nästan helt svarta. De vuxna dröjer dock någon månad till innan de börjar byta päls.

Ett trevligt inslag under denna fältperiod var att Annika Widebeck från TV4 nyheterna var med och gjorde ett inslag. Det är roligt och bra att andra får se vad som sker på fjället, men det var för egen del även mycket trevligt med sällskap ett par dagar.

I onsdags (10/9) avslutade jag dock arbetet i Borgafjäll och anlände till Ammarnäs forskningsstation under natten till torsdagen. Torsdagen var planerad som vilodag men hela dagen gick snabbt åt till materialvård och att sortera prover och sammanställa lite data. Det är mycket viktigt att ständigt noggrant märka prover och renskriva anteckningar medan de ligger färskt i minnet. Att vänta med renskrivning och sammanställning av data under en lång fältsäsong kan innebära att en stor del av datan visar sig vara oanvändbar när man återvänder för analys tillbaka på universitetet. Jag har som rutin att dagligen gå igenom insamlade prover och anteckningar för att kontrollera att inga fel har smugit sig in och att observationerna är rätt inskrivna. Det händer givetvis att det blir fel eftersom man ofta är trött under arbetet, men det går nästan alltid att rätta till när man gör det på direkten.

Om ett par timmar (idag 12/9) kommer jag att åka ut på Björkfjället här i Vindelfjällen för att studera rävarna här. Jag hoppas även att kunna sätta på sattelitsändare på några av valparna för att kunna följa spridningsmönster och överlevnad. För att sätta på sändare krävs det att man är minst 2 personer. Det innebär till min glädje att jag kommer ha med mig Mikael Vinka ut som medhjälpare. Mikael är renägare och uppväxt här i Vindelfjällen vilket gör att han kan varje fjäll och sten som sin egen bakficka vilket gör det mycket roligt att vara ute med honom. Efter helgen blir det återbesök i området kring Luspas där sommarens utgrävningar pågick.

Tomas Meijer, doktorand vid Zoologiska institutionen
Stockholms Universitet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: